Inzet van wijkbeheerders is een succes: 'Wat ons betreft mogen er nog meer komen'

Ze zijn de ogen en oren in de wijk. Ze lopen en fietsen rond, signaleren problemen en bieden hulp waar nodig. Meerdere wooncorporaties in Zeeland werken met zogenoemde wijkbeheerders die de verbinding vormen tussen de huurders en de wooncorporatie. Ook Woongoed Middelburg werkt sinds 2020 met een aantal wijkbeheerders en dat blijkt volgens de corporatie een succes te zijn.

Volgens directeur Reinier de Jonge was Woongoed op zoek naar een manier om meer in contact te komen met de huurders. Toen is het idee ontstaan om in elke wijk een wijkbeheerder aan te stellen. "Want ondanks dat de meeste huurders prima op zichzelf in onze wijken wonen, is er ook een deel die dat veel moelijker vindt. Die is minder zelfredzaam en juist daar willen we dichtbij komen om vroegtijdig signalen op te vangen en in te grijpen indien nodig of hulp te verlenen."

Vandalisme in de wijk

Of de inzet van de wijkbeheerders ook heeft geleid tot een vermindering van de criminaliteitscijfers en vandalisme in de wijk is volgens De Jonge moeilijk te meten. "Dat hangt af van meerdere factoren. Maar we hebben wel het idee dat de zichtbaarheid van de wijkbeheerder helpt om dingen die er spelen te signaleren en eventueel te voorkomen. Ook op het gebied van criminaliteit en vandalisme."

"De wijkbeheerders zijn het gezicht van de wijk, waardoor huurders eerder contact maken en dat is heel belangrijk."

Eva Hordijk - Huurdersplatform Woongoed

Thijs Ludlage is één van de vijf wijkbeheerders in Middelburg. Hij loopt en fietst elke dag door de wijk Dauwendaele. Hij observeert, gaat in gesprek met bewoners en probeert hulp te bieden waar nodig. "Als ik bijvoorbeeld merk dat een tuin niet goed wordt onderhouden, ga ik eerst kijken wie er woont en of er eerder ook al iets heeft plaatsgevonden. Daarna probeer ik in gesprek te gaan met de bewoner en probeer ik te achterhalen wat de reden is van de verwaarlozing."

Dat geldt ook wanneer er sprake is van overlast door jongeren in de wijk of wanneer hij merkt dat de gordijnen van een woning al een aantal dagen dicht zijn. Maar huurders kunnen hem ook aanspreken over bepaalde gebreken in huis.

Niet blij met de aanwezigheid

Wanneer na een gesprek blijkt dat de huurder bepaalde problemen heeft, die de wijkbeheerder niet kan oplossen, wordt er een passende hulpinstantie ingeschakeld, zoals bijvoorbeeld de GGD of Emergis. Volgens Ludlage reageren de huurders over het algemeen positief. Maar er zijn ook bewoners die niet blij zijn met de aanwezigheid van wijkbeheerders. "Het is toch een inbreuk op iemands privacy wanneer we achter de voordeur willen kijken en iemand aanspreken op zijn of haar gedrag of probleem."

Maar Ludlage merkt ook dat wanneer ze iemand hebben geholpen of een bepaald probleem hebben afgesloten, dat de meeste mensen toch blij zijn.

Ook Eva Hordijk, lid van Huurdersplatform Woongoed, is blij met de wijkbeheerders. Het maakt volgens haar het contact tussen de huurder en de corporatie laagdrempelig. "De wijkbeheerders zijn het gezicht van de wijk, waardoor huurders eerder contact maken en dat is heel belangrijk. Wat ons betreft mogen er dus nog meer komen."

Het Huurderplatform krijgt ook van huurders te horen dat ze de aanwezigheid van de wijkbeheerder waarderen en het niet ervaren als een vorm van controle. "Ze zien het meer als iemand die hulp kan bieden in bepaalde situaties, zoals bijvoorbeeld bij overlast, vereenzaming of verwaarlozing", aldus Hordijk.

Leefbaarheidsactiviteiten

Om de leefbaarheid in de wijken nog meer te vergroten organiseert Woongoed Middelburg ook allerlei leefbaarheidsactiviteiten. Volgens De Jonge kunnen dat allerlei activiteiten zijn. "Dat zijn bijvoorbeeld opruimacties, maar ook activiteiten waar we de verbinding zoeken met de huurders en samen aan de slag gaan om de wijk leefbaarder te maken. Maar daarnaast ook om in contact te komen met huurders om te horen wat er leeft en speelt in de wijk."

Bron: Omroep Zeeland