'Elk tientje is mooi meegenomen'
Huurdersverenigingen van Zeeuwse woningcorporaties maken zich zorgen om de huur die met maximaal 5,8 procent omhoog kan gaan. Drie van de vijf huurdersverenigingen in Zeeland hebben daarom een negatief advies gegeven aan hun woningcorporatie voor de huurstijging. Het gaat om de huurdersverenigingen van De Bevelanden, l'Escaut en Zeeuwland.
De huur stijgt dit jaar met maximaal 5,8 procent en dat is volgens de huurdersverenigingen te veel. Ze denken dat vooral de mensen met de laagste inkomens hard worden geraakt. Sjaak de Fouw van huurdersvereniging de Bevelanden in Goes maakt zich zorgen. "Elk tientje voor de huurders is meegenomen. Als je een tientje meer te besteden hebt per week, kun je daar weer eten van kopen. Eten wat je voor je kinderen op tafel kan zetten", zegt hij.
De woningcorporaties hebben de adviezen van de huurdersverenigingen naast zich neergelegd. Maar dat was geen makkelijke keuze voor Chris Theuws van woningcorporatie Zeeuwland in Schouwen-Duiveland. Er zijn volgens hem veel uitgebreide gesprekken gevoerd met de huurdersvereniging. "Uiteindelijk moeten we met pijn in ons hart het advies naast ons neerleggen", zegt hij.
Voor sommige huurders in de Bevelanden wordt er wel water bij de wijn gedaan. Bij mensen met een E-, F- of G-energielabel stijgt de huur maar met 3,8 procent, volgens Marco van der Wel, directeur van woningcorporatie Beveland Wonen.
De verenigingen kunnen niets meer doen nu de corporaties niet in het gegeven advies meegaan. Alleen individuele huurders kunnen nog bezwaar maken tegen de verhoging. "We geven de huurders daarom het advies om tegen de verhoging in te gaan als ze het er niet mee eens zijn", zegt Niels van Rijswijk van huurdersvereniging L'Escaut in Vlissingen. Op de website van de huurdersvereniging wordt een voorbeeldbrief geplaatst, die mensen kunnen gebruiken bij dit bezwaar.
Reactie corporatie
Volgens woningcorporatie L'Escaut kan het simpelweg niet anders dan mee te gaan in de landelijke huurstijging. Volgens de organisatie heeft dit onder andere te maken met de stijgende kosten van materialen voor de renovatie van woningen.
"Alles wordt duurder", vertelt Ilse Kamermans namens L'Escaut. Een andere reden is volgens haar dat de huur afgelopen jaar is verlaagd. "Er was de afgelopen jaren een zeer gematigd huurbeleid vanuit de overheid. Dan komt het er een keer van dat het niet anders kan dan de huur te verhogen."
De huurdersverenigingen van Woongoed Zeeuws-Vlaanderen en Woongoed Middelburg hebben wel een positief advies gegeven voor de voorgenomen huurstijging. Peter Kienhuis van Stichting Huurdersbelangen Woongoed Zeeuws-Vlaanderen zegt dat het een realistische verhoging is. Volgens hem moeten de woningbouwverenigingen erg veel doen en krijgen ze daar niet genoeg geld voor. Als voorbeeld noemt hij de verduurzaming van de woningen.
Eva Hordijk van Woongoed Middelburg zegt dat de huurdersvereniging een positief advies heeft gegeven over de huurstijging omdat het geld nodig is voor de verduurzaming en de leefbaarheid van de huurhuizen. Wel heeft deze huurdersvereniging gevraagd of de woningcorporatie aan het einde van het jaar een terugkoppeling kan geven over de uitgaven en vragen ze om maatwerk voor de minima.

Naar Woongoed hebben wij een positief advies uitgebracht op de aankomende huurverhoging onder de volgende voorwaarden:
- Dat de opbrengst zoveel als mogelijk zal worden gebruikt voor vernieuwing, verduurzaming en onderhoud van de woningen van Woongoed;
- Dat Woongoed een heldere verantwoording over de besteding van de middelen geeft aan het huurdersplatform. Deze verantwoording zullen wij vervolgens betrekken in ons advies over de huurverhoging voor het jaar 2025.
- Dat Woongoed - indien nodig - maatwerk biedt aan huurders die door deze huurverhoging financieel in de problemen komen.
